Yhdistyksen säännöt


KRISTIINANSEUDUN KOIRAHARRASTAJAT RY:N SÄÄNNÖT:

                  Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Kristiinanseudun Koiraharrastajat ry, Kristinestadsnejdens Hundklubb rf  ja kotipaikka on Kristiinankaupunki. Toimialueena Kristiinankaupungin seutu ja Karijoki.

                  Tehtävä ja toimiala
Yhdistyksen tarkoituksena on koiraharrastuksen kehittäminen ja ylläpitäminen jäsentensä keskuudessa. Yhdistys on jäsenenä Suomen Kennelliitto ry:ssä ja Vaasan Kennelpiiri ry:ssä. Yhdistyksen on mahdollista olla jäsenenä myös muissa yhdistyksen kokouksen päättämissä ja tarpeelliseksi katsomissa järjestöissä.
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys
-          Harjoittaa yhdistyksen tarkoitusperiä edistävää tiedotustyötä ja julkaisutoimintaa
-          Harjoittaa neuvonta- ja koulutustyötä
-          Järjestää erilaisia tapahtumia kuten kursseja, koulutuksia, kilpailuja, näyttelyitä sekä vapaa-ajan tapahtumia kaikille ikäluokille.
Toiminnan tukemiseksi yhdistys
-          Kantaa jäseniltään jäsenmaksuja ja kurssimaksuja sekä mahdollista liittymismaksua.
-          Voi toimeenpanna asianomaiset luvat saatuaan arpajaisia ja rahankeräystä.
-          Voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.
Yhdistys voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta.

                  Pöytäkirjakieli
                      Yhdistyksen kieli on suomi.

                  Yhdistyksen jäsenet
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voivat liittyä kaikki henkilöt, jotka yhdistyksen johtokunta jäseneksi hyväksyy ja jotka alistuvat noudattamaan näitä sääntöjä ja niiden nojalla tehtyjä päätöksiä
Jäseneksi pyrkivän henkilön on yhdistyksen johtokunnalle ilmoitettava nimensä sekä yhteystietonsa. Varsinaiset jäsenet suorittavat yhdistykselle  mahdollisen liittymismaksun, minkä yhdistys voi halutessaan periä. Liittymismaksun käyttöönotosta päättää yhdistyksen vuosikokous. Jäsenmaksun yhdistys perii jäseniltään vuosittain. Jäsenistä on pidettävä luetteloa, johon on merkittävä jäsenen yhteystiedot.
Perhejäsen on myös yhdistyksen jäsen. Maksamalla perhejäsenmaksun voi koko perhe olla yhdistyksen jäsen, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki varsinaisen jäsenen kanssa samassa taloudessa asuvat ovat oikeutettuja jäsenetuihin.
Yhdistykseen voi myöskin liittyä kannatusjäseneksi. Yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoituksen toteutumista. Kannatusjäsenet suorittavat  mahdollisen liittymismaksun ja vuosittaisen jäsenmaksun, joiden suuruuden vuosikokous määrää. Jäsenmaksu voi olla eri suuruinen eri jäsenryhmille kuin myös kannatusjäseninä oleville yksityisille ja yhteisöille. Kunniajäseneksi voi yhdistyksen kokous kutsua jäseniään, jotka erikoisen huomattavalla tavalla ovat edistäneet tai tukeneet yhdistyksen toimintaa, tai henkilöitä jotka muuten ovat ansiokkaasti toimineet yhdistyksen hyväksi. Päätös kunniajäseneksi kutsumisesta voidaan tehdä johtokunnan esityksestä yhdistyksen kokouksessa, jos sitä 2/3 annetuista äänistä kannattaa. Kunniajäsenellä on samat oikeudet kuin varsinaisella jäsenellä, mutta hän on vapaa kaikista jäsenmaksuista.

                  Eroaminen
Jäsen on oikeutettu eroamaan yhdistyksestä milloin tahansa, mutta on siitä yhdistyksen johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle ilmoitettava kirjallisesti taikka ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Jäsen katsotaan eronneeksi, mikäli hän ei ole suorittanut yhdistyksen jäsenmaksua 31.3. kuluvaa vuotta mennessä.
Johtokunnalla on myös oikeus erottaa yhdistyksen jäsen, joka ei noudata yhdistyksen sääntöjä ja niiden nojalla tehtyjä päätöksiä tai ei suorita määräaikana jäsenmaksuja tai muulla lain tarkoittamalla tavalla aihetta erottamiseen. Erotettu jäsen voi 30 päivän kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan, johtokunnalle jätettävällä valituskirjelmällä vedota yhdistyksen kokoukseen, jonka asiasta tekemä päätös on lopullinen. Erotetun katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän (7) päivän kuluessa siitä kun päätös on jätetty postin kautta kuljetettavaksi, ellei asiasta muuta näytetä.
Jäsen, joka muusta syystä kuin jäsenmaksujen laiminlyönnin johdosta on erotettu, ei voi ilman yhdistyksen kokouksen päätöstä uudelleen liittyä jäseneksi.
Eronnella tai erotetulla ei ole mitään oikeutta yhdistyksen omaisuuteen.

                  Yhdistyksen varsinaiset jäsenet sekä perhejäsenet suorittavat mahdollisen liittymismaksun ja vuosittaisen jäsenmaksun ja kannatusjäsenet  mahdollisen liittymismaksun ja vuosittaisen jäsenmaksun, joiden suuruus määrätään vuosittain yhdistyksen vuosikokouksessa.
Jäsenmaksut kannetaan vuosittain yhdessä erässä.
Yhdistykselle suoritettuja maksuja ei missään tapauksessa suoriteta takaisin.

                  Hallinto
Yhdistyksen päättävänä elimenä on yhdistyksen kokous. Yhdistyksen vuosikokous pidetään helmikuussa johtokunnan määräämänä päivänä, sekä muut kokoukset vuoden muina kalenterikuukausina johtokunnan harkinnan mukaan. Ylimääräinen yhdistyksen kokous on pidettävä, jos vähintään 1/10 yhdistysäänioikeutetuista jäsenistä sitä erityisesti ilmoitettua asiaa varten johtokunnalta kirjallisesti vaatii tai kun johtokunta katsoo sen tarpeelliseksi.
Kutsut yhdistyksen kokouksiin laatii johtokunta. Kutsu vuosikokoukseen ja muihin kokouksiin on julkaistava ilmoituksena johtokunnan hyväksymässä lehdessä tai julkipantava, sen mukaan kuin siitä on erikseen päätetty taikka se on lähetettävä yhdistyksen jäsenille postitse tai sähköpostitse vähintään viikkoa ennen kokousta.
                  Yhdistyksen vuosikokouksessa on jokaisella kokoukseen osallistuvalla jäsenellä ( jäseneksi katsotaan, mikäli on maksanut edeltävän vuoden jäsenmaksun) yksi (1) ääni. Perhejäsenellä on myös äänioikeus, mikäli hän on 15 vuotta täyttänyt. Yhdistyksen ylimääräisissä kokouksissa on äänioikeus kaikilla kuluvan vuoden jäsenmaksun maksaneilla yli 15-vuotiailla varsinaisilla sekä perhejäsenillä.  Äänestykset tapahtuvat avoimesti. Milloin vähintään 1/10 kokoukseen osallistuvista jäsenistä niin vaatii, on toimitettava nimiäänestys.
                      Vaalit toimitetaan vaadittaessa suljetuin lipuin.
                      Äänten jakautuessa tasan tulee päätökseksi mielipide, johon puheenjohtaja on yhtynyt, paitsi vaaleissa ja suljetuissa lippuäänestyksissä, joissa ratkaisee arpa.

                  Yhdistyksen kokouksesta laadittu pöytäkirja on luettava ja vahvistettava seuraavassa kokouksessa, jollei pöytäkirjantarkastamisesta ole kokouksen päätöksen mukaisesti jätettävä kahden kokouksen kutakin kertaa erikseen valitseman pöytäkirjan tarkastajan tehtäväksi. Yhdistyksen kokousten pöytäkirjoihin valitaan kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoitusten lisäksi.
                      Milloin asian kiireellisyys vaatii, kokouksen pöytäkirja voidaan joko kokonaan tai tarpeelliselta osin tarkistaa ja hyväksyä heti samassa kokouksessa.

10§                Yhdistyksen vuosikokouksen tehtävä on:
1.      Valita kokouksen toimihenkilöt
2.      Käsitellä ja vahvistaa johtokunnan laatima toimintakertomus sekä tilintarkastajien  antaman lausunnon perusteella tilinpäätös päättyneeltä tilivuodelta.
3.      Päättää tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille vastuuvelvollisille.
4.      Hyväksyä talousarvio kuluvaa vuotta varten.
5.      Hyväksyä toimintasuunnitelma kuluvaa kalenterivuotta varten.
6.      Valita johtokunnan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä muut johtokunnan jäsenet.
7.      Valita kaksi varsinaista ja kaksi varatilintarkastajaa.
8.      Päättää kuluvan kalenterivuoden aikana kannettavista  liittymis- ja jäsenmaksuista ja mahdollisista muista yhdistykselle perittävistä maksuista.
9.      Käsitellä johtokunnan vuosikokoukselle valmistelemat kokouskutsussa nimenomaan mainitut asiat.
10.  Päättää muista näiden sääntöjen mukaan vuosikokouksen päätettäviin kuuluvista asioista.

                Johtokunta
Yhdistyksen täytäntöön panevana elimenä ja lainmukaisena hallituksena on johtokunta, johon kuuluu yhdistyksen vuosikokouksen valitseman puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi neljä (4) jäsentä. Lisäksi valitaan kaksi (2) varajäsentä, jotka kutsutaan  johtokunnan kokoukseen automaattisesti. Heillä ei kuitenkaan ole äänioikeutta, mikäli eivät edusta jotakin poissa olevaa hallituksen jäsentä. Edustajuus merkitään kokouksen pöytäkirjaan.
Johtokunnan jäsenen tulee olla täysi-ikäinen, 18-vuotta täyttänyt.
Johtokunta valitsee keskuudestaan sihteerin ja rahastonhoitajan.
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai milloin vähintään kolme (3) johtokunnan jäsentä sitä vaatii.
Johtokunnan kokous on päätösvaltainen, kun 2/3 hallituksen jäsenistä on paikalla. Käytännössä 4/6 jäsentä on läsnä.

12§                Yhdistys voi tarpeen mukaan valita erilaisia toimikuntia ja jaostoja, jotka ovat velvollisia antamaan toiminnastaan selvityksen johtokunnalle. Toimikunnat ja jaostot toimivat johtokunnan alaisina ja valvonnassa.

13§                Johtokunnan tehtävät
                      Johtokunnan tehtävänä on:
1.      Valvoa yhdistyslain, yhdistyksen sääntöjen ja kokouksen päätösten noudattamista.
2.      Edistää yhdistyksen voimistumista ja toteuttaa kaikilla yhdistyksen toimintamuotoihin sisältyvillä keinoilla sen pyrkimyksiä.
3.      Hoitaa yhdistyksen ja sen hallussa mahdollisesti olevia varoja, niiden hoidosta vastaten, sekä toimia yhdistyksen taloudellisen aseman vakaana pysyttämiseksi ja vahvistamiseksi.
4.      Vastaanottaa yhdistyksen toimintaa koskevat ehdotukset ja valmistaa yhdistyksen kokoukselle esitettävät asiat.
5.      Edustaa yhdistystä ja vastata sen toiminnasta.
6.      Muutenkin edistää yhdistyksen tavoitteita ja valvoa sen etuja.

14§                Jos yhdistyksen jäsen haluaa jonkin asian päätettäväksi yhdistyksen kokouksessa ja jos asia on sellainen laadultaan että se on ilmoitettava kokouskutsussa on esitys siitä tehtävä johtokunnalle vähintään kolme (3) viikkoa ennen yhdistyksen kokousta.

15§                Yhdistyksen nimenkirjoittajat
                      Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja kukin erikseen.

16§                Tilien tarkastus
                      Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain.
                      Päättyneen vuoden tilit ja yhdistyksen toimintaa koskevat muut asiakirjat on jätettävä yhdistyksen vuosikokouksen valitsemille tilintarkastajille tammikuun aikana. Tilintarkastajien on suoritettava tilien tarkastus ja annettava niistä johtokunnalle yhdistyksen vuosikokousta varten laadittu kirjallinen lausunto viimeistään viikon kuluessa siitä kun tilit on jätetty tarkastettaviksi. Tilintarkastajilla on oikeus suorittaa vuositilintarkastuksen ohella, joka käsittää myös yhdistyksen hallinnon tarkastuksen, kirjanpidon ja kassan valvontatarkastus, milloin he katsovat sen aiheelliseksi.

17§                Toimihenkilöiden velvollisuudet
                      Puheenjohtaja ohjaa henkilökohtaisesti yhdistyksen tomintaa lain, näiden sääntöjen, yhdistyksen ja johtokunnan päätösten mukaan sekä johtaa puhetta yhdistyksen ja johtokunnan kokouksissa, vuosikokousta lukuunottamatta, huolehtii johtokunnan kokousten pidosta ja antaa sihteerille ja rahastonhoitajalle ja muille toimihenkilöille ohjeita näiden toimintaa varten sekä allekirjoittaa sihteerin kanssa johtokunnan kokousten pöytäkirjat.
                      Varapuheenjohtaja hoitaa puheenjohtajan estyneenä ollessa hänen tehtäviään.
                      Sihteeri toimittaa puheenjohtajan toimeksiannosta johtokunnan kokouskutsut ja muut tiedonannot yhdistyksen jäsenille, hoitaa yhdistyksen kirjeenvaihdon sekä allekirjoittaa kirjeet, jotka eivät ole luonteeltaan virallisia, pitää pöytäkirjaa yhdistyksen sekä johtokunnan kokouksissa ei kuitenkaan vuosikokouksessa, laatii ehdotuksen vuosikertomukseksi kuluneelta kalenterivuodelta ja liittää siihen kalustoluettelon, ottaa vastaan yhdistyksen tai sen johtokunnan käsiteltäväksi tarkoitetut asiat ja ilmoitukset sekä toimittaa ne viipymättä puheenjohtajan tietoon.
                      Rahastonhoitaja hoitaa yhdistyksen raha-asiat, kerää hyväksytyn jäsenmaksujärjestelmän mukaisesti jäsenmaksut joko henkilökohtaisesti tai johtokunnan päättämällä muulla tavalla, pitää kirjaa yhdistyksen menoista ja tuloista sekä omaisuudesta ja veloista ja laatii tilinpäätöksen ja talousarvioehdotuksen kalenterivuosittain ellei johtokunta ole päättänyt palkata tilitoimistoa  tai muuta pätevää henkilöä tekemään tilinpäätöstä. Hoitaa jäsenrekisteriä, mikäli sen hoitamista ei ole delegoitu toiselle hallituksen jäsenelle.
                      Jos hallituksella on muitakin virkailijoita kuin yllämainitut, toimivat ne johtokunnan sitä varten laatimien ja yhdistyksen kokouksen vahvistamien ohjesääntöjen mukaan. Virkailijoille voidaan valita myös varajäsenet.

18§                Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
                      Näiden sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta voidaan päättää vain, jos kahdessa (2) vähintään kuukauden väliajalla pidetyssä yhdistyksen kokouksessa on sitä kannattanut vähintään 2/3 annetuista äänistä molemmissa kokouksissa. Näistä toisen on oltava vuosikokous. Yhdistystä ei kuitenkaan voida purkaa eikä sen tarkoitusta muuttaa, jos yhdistyksen kokouksessa vähintään yhdeksän (9) jäsentä ilmoittaa haluavansa jatkaa näiden sääntöjen edellyttämää toimintaa.

19§                Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, lankeaa sen omaisuus viimeisen kokouksen tekemän päätöksen mukaan jollekin koira- tai eläinsuojeluasiaa ajavalle suomalaiselle oikeuskelpoiselle yhteisölle.

20§                Yhdistyksellä on oikeus ottaa vastaan omaisuutta lahjan tai testamentin nojalla sekä omistaa arvopapereita ja kiinteistöjä.

21§                Niissä kohdin, joista näissä säännöissä ei ole määräystä, noudatetaan yhdistyslakia.